Zastosowanie laminatów PET

Zastosowanie laminatów PET

Wybór odpowiedniego opakowania do żywności wbrew pozorom nie jest zadaniem łatwym. Wybrane opakowanie musi z jednej strony chronić dobrze żywność, a z drugiej nie zmieniać jej składu chemicznego. Z tego względu obecnie do pakowania żywności używane są neutralne dla niej folie

Czym charakteryzuje się laminat PET PE?

laminaty PET PEPakowanie produktów spożywczych, zanim trafia one do sklepów, jest zadaniem niezwykle wymagającym. Trzeba bowiem zdawać sobie sprawność, że mało który rodzaj opakowania jest w stanie jednocześnie zapewnić żywności ochronę, jak również równocześnie nie zmieniać jej składu chemicznego. Przykładem takiego rodzaju opakowania mogą być laminaty PET PE. Laminaty te to tak naprawdę specjalne folie, które składają się z tworzywa, które jest w pełni bezpieczne dla żywności, co potwierdzają odpowiednie badania i uzyskane certyfikaty. Dzięki temu, takie laminaty mogą służyć nawet do długotrwałego przechowywania w nich produktów spożywczych. Laminaty takie często składają się z kilku warstw folii PET/PE, dzięki czemu nie tylko chronią żywność przed uszkodzeniami mechanicznymi, ale także przed zepsuciem w wyniku oddziaływania szkodliwych czynników. Mowa tu o promieniowaniu UV, wilgoci, czy bakteriach, które mogą zmieniać na niekorzyść wartość odżywczą produktów, ich smak, a także doprowadzić do zepsucia. Dzięki używaniu laminatów PET PE możliwe było znaczne ograniczenie używania konserwantów, w celu maksymalnego przedłużenia przydatności do spożycia danego produktu. Dzięki temu żywność stała się bardziej neutralna dla naszych organizmów.

Bardzo ważnym etapem produkcji żywności jest jej pakowanie. To, jaki rodzaj opakowania zostanie wybrany, będzie miało wpływ na trwałość danego produktu. Obecnie do pakowania wykorzystywane są najczęściej specjalne, wytrzymałe folie.