Zdrowa dieta w cukrzycy

Zdrowa dieta w cukrzycy

Producenci żywności, dodają na potęgę cukier niemalże do każdego produktu. Wielu konsumentów nieświadomie spożywa go ponad miarę, kosztem swojego zdrowia. Nadmiar cukru może prowadzić do rozwinięcia się poważnej choroby jaką jest cukrzyca.

Co powinni jeść diabetycy?

dieta w cukrzycyPowszechnie się uważa, że jedynie osoba, która jest otyła może być chora, a rzeczywistość pokazuje coś zupełnie innego. Często osoby szczupłe chorują na cukrzycę, bo źle się odżywiają, albo są nią obciążone genetycznie. To bardzo niebezpieczna choroba, która w konsekwencji wyniszcza cały organizm i charakteryzuje się hiperglikemią, czyli podwyższonym poziomem glukozy we krwi. U chorej osoby, trzustka nie pracuje właściwie i wytwarza odpowiedniej ilości insuliny, która może obniżyć poziom cukru we krwi. Dieta w cukrzycy musi polegać na ścisłym przestrzeganiu zasad i ciągłym pilnowaniu ilości spożywanego cukru. Jest to dość ciężkie zadanie, ponieważ cukier znajduje się wszędzie. W ketchupie, płatkach śniadaniowych, w przetworach i wszelkich owocach.  Utrzymanie właściwej diety jest kluczowe w walce z chorobą, a także zmniejsza ryzyko powikłań. W przypadku diety cukrzycowej, rodzaj przyswajanych węglowodanów ma duże znaczenie, ważne żeby to były węglowodany złożone, które powoli uwalniają energię i pozwalają na długo utrzymać uczucie sytości. Pożądane są produkty o niskim indeksie glikemicznym, gdyż w niewielkim stopniu podnoszą poziom cukru we krwi. Osoby chore na cukrzycę, powinny zrezygnować z alkoholu, gdyż hamuje wytwarzanie glukozy przez wątrobę.

Dieta osoby chorej na cukrzycę obejmuje każdy składnik spożywczy i nie można się objadać ani głodzić. Trzeba mieć tak skomponowaną dietę, aby nie musieć podjadać między głównymi posiłkami. Najczęściej wymaga ona samodzielnego przygotowywania posiłków w domu.

Close Menu